Rýže a zdraví

  1. Rýže patří mezi základní potraviny z hlediska zdravé stravy a řady diet. Většina druhů rýže je lehce stravitelná. Rýže nezpůsobuje plynatost, je proto vhodná pro výživu dětí, starých lidí a pro lidi s žaludeční, žlučníkovou či pooperační dietou. Bílá rýže se používá jako základní potravina při akutních i chronických trávicích potížích (průjmy, nejrůznější trávicí obtíže atd.) nejlépe ve formě tekuté rýžové kaše - pokud lékař nenařídí úplnou hladovku.

  2. Rýže neobsahuje cholesterol.

  3. Rýže neobsahuje lepek (gluten) a proto je vhodnou potravinou pro lidi s alergií na lepek (celiakií).

  4. Černá rýže obsahuje mnoho účinných látek (např. vitamín E), stopové prvky, vlákninu, minerální látky (např. měď, zinek či železo), aminokyseliny a velké množství antioxidantů. Černá rýže má silné antioxidační účinky. Její konzumace snižuje riziko vzniku mnoha srdečně-cévních chorob a zároveň některých druhů rakoviny. Navíc má velmi zajímavé protizánětlivé účinky. Příjem černé rýže také dokáže napomoci předcházet vznik cukrovky a s její pomocí můžete bojovat i proti obezitě.

  5. Černá rýže obsahuje velké množství  antokyanů. Antokyany jsou dobrým bojovníkem proti rakovině, podporují imunitní systém, zlepšují střevní mikroflóru a jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Preventivně působí proti infekcím v těle, potlačují růst bakterií, předcházejí očním komplikacím, ale také dokáží zpevnit strukturu křehkých žil. V neposlední řadě však dokáží pomoci diabetikům v úpravě metabolismu glukózy a prediabetikům dokonce v některých případech v odvrácení jejich diagnózy.

  6. Rýže je bohatá na slizotvorné substance, což má význam pro léčbu zažívacích potíží a střevních onemocnění. Je to při trávicích obtížích plnohodnotná alternativa suchého pečiva a na rozdíl od rohlíků a housek je mnohem zdravější. Rýžovou kaši vytvoříte poměrem 1 díl rýže na 10 dílů vody, kdy se rýže zcela rozvaří do kašovité konzistence.

  7. Rýže a diabetes – diabetiků je v ČR nejméně 820 000 a na Slovensku 400 000. To je zhruba 8% celkové populace a jejich počet bohužel roste. Černá rýže je pro diabetickou dietu vysloveně vhodná a v Thajsku její konzumaci doporučují diabetikům odborné lékařské společnosti ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. Důvodem je její nízký glykemický index a vysoký obsah antokyanů, které mimo jiné chrání buňky před poškozením vysokým obsahem cukru v krvi. Bílá rýže (hlavně jasmínová) naopak není pro diabetiky vhodná a měli by její konzumaci omezit a držet se doporučení ošetřujícího lékaře a diabetologické sestry/výživové poradkyně.
  8. Černá rýže a kardiovaskulární potíže – černá rýže je velmi vhodnou součástí diety pro pacienty s kardiovaskulárními problémy pro vysoký obsah antioxidantů a dalších důležitých prvků jako železo, zinek a další. Důležité je též zmínit antokyaninové barvivo, které pomáhá chránit buňky před poškozením.

  9. Černá rýže a hubnutí/redukční dieta – černá rýže je velmi vhodná při redukční dietě, kvůli nejnižšímu obsahu kalorií ze všech druhů rýže.